Karamelová 30,4% čokoláda

Neohodnoceno
od 399 Kč od 356,30 Kč bez DPH

Zvolte variantu

Detailní informace

Váha: 500g
Dočasně nedostupné
399 Kč
356,30 Kč bez DPH
Váha: 2.5kg
Dočasně nedostupné
1 796 Kč
1 603,60 Kč bez DPH

Detailní popis produktu

Karamelová 30,4% čokoláda

Informace o produktu

Poctivě vyrobená z kvalitních surovin. Chutná výrazně po karamelu a smetaně, ale ucítíte také tóny másla a nečekaný slaný podtón na konci. Její chuť je intenzivní, ale jednotlivé složky jsou perfektně vyvážené. Zaujme vás jemně jantarovou barvou, která vynikne v každém z vašich cukrářských výtvorů. Tak pozor, ať ji nesníte dřív, než z ní uděláte polevu. Zjistěte, jak se čokoláda vyrábí nebo objevte naše další neodolatelné druhy čokolády

Kakaové boby jsou semena plodů kakaovníku pravého. Boby se po sklizení fermentují, aby se jejich žlutá nebo červená barva změnila na hnědou a zároveň se zvýraznila jejich chuť.

Během mletí pražených kakaových bobů se boby mění na polotekutou kakaovou hmotu. Z této hmoty se následně vyrábí kakaové máslo a kakaové pokrutiny. Kakaová hmota je klíčovou složkou při výrobě čokolády, sama o sobě se dá nazvat 100% hořkou čokoládou.

Kakaová hmota se lisuje, při čemž se z ní odděluje tuk, neboli kakaové máslo, a kakaové pokrutiny – z těch se následně vyrábí kakaový prášek. V kvalitním kakaovém prášku však stále kakaové máslo najdeme, průměrně jde přibližně o 10–30 %. 

Kakaové máslo vzniká jako vedlejší produkt při zpracování kakaových bobů. Jde o čistý tuk. Přidává se do pečení, nebo jím můžete zředit hustou čokoládu. Kakaové máslo je také populární přísadou do přírodní kosmetiky.

Čokoláda se zpravidla skládá z kakaové hmoty, kakaového másla a cukru. Často se přidává ještě sušené mléko, vanilkový extrakt a emulgátory. Věděli jste, že existují ne tři, ale dokonce čtyři druhy čokolád? Hořká, mléčná, bílá a ruby!

Kakaové boby jsou semena plodů kakaovníku pravého. Boby se po sklizení fermentují, aby se jejich žlutá nebo červená barva změnila na hnědou a zároveň se zvýraznila jejich chuť.

Během mletí pražených kakaových bobů se boby mění na polotekutou kakaovou hmotu. Z této hmoty se následně vyrábí kakaové máslo a kakaové pokrutiny. Kakaová hmota je klíčovou složkou při výrobě čokolády, sama o sobě se dá nazvat 100% hořkou čokoládou.

Kakaová hmota se lisuje, při čemž se z ní odděluje tuk, neboli kakaové máslo, a kakaové pokrutiny – z těch se následně vyrábí kakaový prášek. V kvalitním kakaovém prášku však stále kakaové máslo najdeme, průměrně jde přibližně o 10–30 %. 

Kakaové máslo vzniká jako vedlejší produkt při zpracování kakaových bobů. Jde o čistý tuk. Přidává se do pečení, nebo jím můžete zředit hustou čokoládu. Kakaové máslo je také populární přísadou do přírodní kosmetiky.

Čokoláda se zpravidla skládá z kakaové hmoty, kakaového másla a cukru. Často se přidává ještě sušené mléko, vanilkový extrakt a emulgátory. Věděli jste, že existují ne tři, ale dokonce čtyři druhy čokolád? Hořká, mléčná, bílá a ruby!

Použití a temperace

Pracovat s touto čokoládou je jedna radost. Má dokonale univerzální vlastnosti, takže ať se rozhodnete pro jakékoli zpracování, vždy vás podrží a dosáhnete s ní těch nejlepších výsledků. Využijete ji na ganache, dražování, vytvoříte s ní čokoládové figurky a uděláte z ní hedvábné karamelové gelato. Avšak skvělá je i samostatně na mlsání. Zkusit můžete také náš tajný tip na hříšnou snídani – lívance s čokoládovou karamelovou polevou. Krásně se navíc páruje s ananasem, třešněmi, datlemi, citronem nebo s tonka fazolemi. Která kombinace je vám nejsympatičtější?

Temperace: Ideální teplota pro rozpuštění 45 až 50 °C, tuhnutí 27 až 28 °C a použití při 29 až 30 °C.

TOP informace o čokoládě

  1. Čokoláda obsahuje kakaové boby ze tří různých zemí – Pobřeží Slonoviny, Ghana a Ekvádor.
  2. Je v ní minimálně 30,4 % kakaového másla a alespoň 28,3 % mléka.
  3. Theobroma cacao – latinský název kakaovníku znamená „jídlo bohů“.
  4. Má překvapivě vysoký obsah vápníku, draslíku a fosforu.
  5. Karamel vzniká pomalým zahříváním cukru.

Jak se zpracovávají kakaové boby?

V plodu (lusku) kakaovníku se nacházejí boby uspořádané v 5 řadách po 20 až 50. Trvá přibližně 5–6 měsíců, než jsou připravené ke sklizni. Tyto kakaové lusky mají běžně červenou nebo žlutou barvu. Sklizeň se provádí dvakrát ročně a boby se z kakaového lusku musí vyjmout ručně. Uvolněné boby se následně fermentují pět až sedm dní při teplotě 38–50 °C. Fermentací dochází k zamezení klíčení semen, dochází k chemickým a biologickým změnám a snižuje se trpká chuť bobů. V důsledku oxidace tříslovin vzniká červenohnědá barva. Semena se dále suší na obsah vody 6–8 %, a to buď na slunci, nebo v sušárnách.

Následně se boby třídí dle jejich kvality a putují do továren na čokoládu, kde se dále zpracovávají. Kakaové boby se třídí, čistí a poté se praží za teploty 130–150 °C po dobu 10–35 minut. Pražením získávají boby kýžené čokoládové aroma, barvu a také dochází k prasknutí osemení a následnému oddělení zrna. Pražené boby se mohou alkalizovat (odkyselit) uhličitanem draselným, sodným nebo vápenatým. Alkalizací dochází ke zlepšení chuťových vlastností, k tmavšímu zbarvení a zjednodušení získávání kakaového másla. Následně se boby drtí a oddělují se od nich slupky a klíčky. Takové boby jsou připraveny na další proces a tvorbu různých kakaových produktů, jako jsou například kakaová hmota, máslo, prášek nebo čokoláda.

„Užij si karamel, který Ti nezalepí celou pusu. V čokoládové podobě se úplně rozplývá.“

Doplňkové parametry

Kategorie: Ostatní čokolády a čokoládové produkty
Alergeny: Alergeny jsou vyznačeny podtržením. Může obsahovat stopy arašídů a dalších skořápkových plodů, sezamu, lepku, mléka a SO2.
Země původu: Belgie
Trvanlivost: 3–8 měsíců
Skladování: Skladujte v chladu, suchu a temnu. Chraňte před přímým slunečním zářením.
Balení: Znovuuzavíratelný ZIP sáček
Velikost: cca 1 cm
Úprava: pecky
Energetická hodnota na 100 g: 2388 kJ / 571 kcal
Tuky: 37,1 g
z toho nasycené mastné kyseliny: 22,5 g
Sacharidy: 50,8 g
z toho cukry: 50,3 g
Vláknina: 0 g
Bílkoviny: 8 g
Sůl: 0,51 g
Dieta: Bez lepku
Surovina: Karamelová čokoláda
Zpracování: Pecky
Chuť: Karamelová
Barva: Hnědá

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Nevyplňujte toto pole:

Grafický návrh vytvořil a na Shoptet implementoval Tomáš Hlad & Shoptetak.cz.