Chřest kočičínský - TIAN DONG + Při koupi 12 a více kusů 3% Sleva
Související produkty
Detailní popis produktu
Chřest kočinčínský neboli Tian Men Dong (lat. Asparagus cochinchinensis) je bylina využívaná v tradiční čínské medicíně.
Domovinou chřestu kočinčínského je východní a jihovýchodní Asie, Čína, Japonsko, Korea. V ČR se bohužel ve volné přírodě vyskytuje jen jeden druh chřestu – chřest lékařský.
Chřest je trvalá rostlina rostoucí do výše až 1,5 metru. Kvete od března do června a semena zrají na začátku podzimu – nejčastěji během září. Květy jsou dvoudomé – rostlina má buďto samičí, nebo samčí květy. Pokud chceme, aby rostlina plodila, je třeba mít rostliny s oběma pohlavími. Pyl se přenáší pomocí hmyzu (nejčastěji včel). Terapeuticky nebo v rámci kulinářství se používá více rostlinných částí. Oddenek, který má cca 5 cm na délku a 2 cm na šířku, se vaří po oddělení vláken pletiva (hořké části) a jádro se poté jí. Jiné zdroje doporučují jádra oddenku nakládat do cukru a poté konzumovat. Někteří zahradníci deklarují, že plody jsou také jedlé, jiné zdroje bobule chřestu nedoporučují jíst.
Ustanovení nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1924/2006, o výživových a zdravotních tvrzeních, nám nedovoluje informovat vás o pozitivních účincích této rostliny na váš organismus. Informace o působení si prosím dohledejte ve volně dostupných zdrojích na internetu či v literatuře.
Popis: Neobsahuje nežádoucí příměsi ani konzervační látky. Neobsahuje cukr. Je možno sladit cukrem nebo medem.
Dávkování: Dvě vrchovaté čajové lžičky (cca 6 g) se vloží do 200 ml studené vody, od bodu varu asi 30 min. povařit, dle potřeby přidáme vodu. Užíváme 1× denně.
Upozornění: Není vhodné pro malé děti, těhotné a kojící ženy.
Surovina pro přípravu bylinného čaje – nálevu
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.