Bio jáhly EVROPA bio*nebio 500 g + Při koupi 12 a více kusů 3% Sleva

BIO Množstevní slevy
Neohodnoceno
Značka: Bio*nebio 
46,60 Kč –18 %
Bio jáhly EVROPA bio*nebio 500 g  + Při koupi 12 a více kusů 3% Sleva
46,60 Kč –18 % 38,10 Kč 31,50 Kč bez DPH
Dočasně nedostupné
Možnosti doručení
Položka byla vyprodána…

Jáhly jsou vlastně loupané proso seté a jsou úžasným všestranným pokrmem. Ať jako příloha (třeba k rajské omáčce), zavářka do polévky, jako kaše (přidáme více vody), základ salátů (třeba místo kuskusu), náplní, karbanátků a sladkých nákypů, nebo smažené se zeleninou a masem v asijském stylu, jáhly nezklamou. Populární jahelné kuličky získáme smícháním vařených jahel, medu, kokosu, trošky vody a rozinek dohromady v poměru, který nám chuťově vyhovuje. Můžeme přidat i kokosové mléko, kousek másla, kakao, místo kokosu oříšky a podobně. Ze směsi tvoříme koule, které obalíme v kokosu či oříškách a necháme vychladit.

Je nutné jáhly promývat? Většina českých návodů k přípravě volá po proplachování jahel horkou vodou, zatímco anglosaské zdroje jáhly maximálně propláchnou studenou vodou. Pátrali jsme proto, zda je skutečně nutné jáhly před vařením spařit. Jáhly je vhodné před vařením proplachovat studenou vodou, dokud z jahel neodtéká čirá. Není však nutné je spařit, pokud nám nevadí lehounce palčivá chuť. Nejedná se o hořkost, ale podobnou chuť, která nám v krku zbývá po mladém olivovém oleji. Tuto chuť způsobují látky, které se přirozeně vyskytují na povrchu jahel a chuť není po propláchnutí studenou vodou příliš výrazná. Spařením jahel se jí zbavíme prakticky úplně. Mluvíme zde však o čerstvých jáhlech. Problém jahel je, že poměrně rychle žluknou. Je tedy záhodno je co nejdříve po zakoupení spotřebovat a zbytečně je neskladovat. Žluknoucí jáhly poznáme podle toho, že hořknou. Spařením horkou vodou se hořkosti sice zbavíme, ale lepším řešením je konzumovat pouze čerstvé jáhly, které mají ještě daleko do konce minimální trvanlivosti. Když už nezkonzumujeme celý sáček najednou, můžeme jáhly uložit dobře zabalené v ledničce - rozhodně jim to neuškodí. Takže závěr zní: Propláchnutí studenou vodou stačí, pokud jsou jáhly čerstvé a nevadí nám lehce palčivá chuť, horkou vodou proplachujeme, pokud nám tato chuť vadí. A staré jáhly raději rovnou vyhodíme do koše!

Návod na přípravu: Jáhly třikrát spaříme horkou vodou (není nezbytné), propláchneme studenou vodou a vaříme v poměru 1 : 1,8 (jáhly : voda) na mírném ohni dokud se voda nevstřebá (cca 15 minut).

HMOTNOST: 500 g
ZEMĚ PŮVODU: Polsko/Ukrajina
UPOZORNĚNÍ PRO ALERGIKY: Výrobek neobsahuje stopy alergenů.
VÝŽIVOVÉ ÚDAJE NA 100 G:

Energetická hodnota 1511 kJ/357 kcal
Tuky 3,9 g
z toho nasycené mastné kyseliny 0,9 g
Sacharidy 69 g
z toho cukry 1,4 g
Vláknina 3,8 g
Bílkoviny 9,8 g
Sůl 0,01 g

NÁZEV A SKLADOVÁNÍ: Jáhly - proso loupané. Skladujte v suchu, chraňte před teplem.
EU_Organic_LogoLogo_raw
CZ-BIO-001
Zemědělská produkce mimo EU

Detailní informace

Detailní popis produktu

Jáhly jsou vlastně loupané proso seté a jsou úžasným všestranným pokrmem. Ať jako příloha (třeba k rajské omáčce), zavářka do polévky, jako kaše (přidáme více vody), základ salátů (třeba místo kuskusu), náplní, karbanátků a sladkých nákypů, nebo smažené se zeleninou a masem v asijském stylu, jáhly nezklamou. Populární jahelné kuličky získáme smícháním vařených jahel, medu, kokosu, trošky vody a rozinek dohromady v poměru, který nám chuťově vyhovuje. Můžeme přidat i kokosové mléko, kousek másla, kakao, místo kokosu oříšky a podobně. Ze směsi tvoříme koule, které obalíme v kokosu či oříškách a necháme vychladit.

Je nutné jáhly promývat? Většina českých návodů k přípravě volá po proplachování jahel horkou vodou, zatímco anglosaské zdroje jáhly maximálně propláchnou studenou vodou. Pátrali jsme proto, zda je skutečně nutné jáhly před vařením spařit. Jáhly je vhodné před vařením proplachovat studenou vodou, dokud z jahel neodtéká čirá. Není však nutné je spařit, pokud nám nevadí lehounce palčivá chuť. Nejedná se o hořkost, ale podobnou chuť, která nám v krku zbývá po mladém olivovém oleji. Tuto chuť způsobují látky, které se přirozeně vyskytují na povrchu jahel a chuť není po propláchnutí studenou vodou příliš výrazná. Spařením jahel se jí zbavíme prakticky úplně. Mluvíme zde však o čerstvých jáhlech. Problém jahel je, že poměrně rychle žluknou. Je tedy záhodno je co nejdříve po zakoupení spotřebovat a zbytečně je neskladovat. Žluknoucí jáhly poznáme podle toho, že hořknou. Spařením horkou vodou se hořkosti sice zbavíme, ale lepším řešením je konzumovat pouze čerstvé jáhly, které mají ještě daleko do konce minimální trvanlivosti. Když už nezkonzumujeme celý sáček najednou, můžeme jáhly uložit dobře zabalené v ledničce - rozhodně jim to neuškodí. Takže závěr zní: Propláchnutí studenou vodou stačí, pokud jsou jáhly čerstvé a nevadí nám lehce palčivá chuť, horkou vodou proplachujeme, pokud nám tato chuť vadí. A staré jáhly raději rovnou vyhodíme do koše!

Návod na přípravu: Jáhly třikrát spaříme horkou vodou (není nezbytné), propláchneme studenou vodou a vaříme v poměru 1 : 1,8 (jáhly : voda) na mírném ohni dokud se voda nevstřebá (cca 15 minut).

HMOTNOST: 500 g
ZEMĚ PŮVODU: Polsko/Ukrajina
UPOZORNĚNÍ PRO ALERGIKY: Výrobek neobsahuje žádné alergeny ani jejich stopy.
VÝŽIVOVÉ ÚDAJE NA 100 G:

Energetická hodnota 1511 kJ/357 kcal
Tuky 3,9 g
z toho nasycené mastné kyseliny 0,9 g
Sacharidy 69 g
z toho cukry 1,4 g
Vláknina 3,8 g
Bílkoviny 9,8 g
Sůl 0,01 g

NÁZEV A SKLADOVÁNÍ: Jáhly - proso loupané. Skladujte v suchu, chraňte před teplem.
EU_Organic_LogoLogo_raw
CZ-BIO-001
Zemědělská produkce mimo EU

Doplňkové parametry

Kategorie: Jáhly
Hmotnost: 0.5 kg
Položka byla vyprodána…

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Nevyplňujte toto pole:

Grafický návrh vytvořil a na Shoptet implementoval Tomáš Hlad & Shoptetak.cz.